Vegetarische recepten met een Italiaanse inslag.

Vegetarische Tomatensaus

Vegetarische Tomatensaus

Een simpel recept voor lekkere vegetarische tomatensaus met een Italiaans vleugje. Deze saus kan gebruikt worden als basis saus voor bij maar ook als vulling van lasagne. Je kan er veel kanten mee op en het is makkelijk om overgebleven groente op te maken.

Voor de bereiding kun je gebruik maken van een hoge braadpan, zoals een Creuset pan. Voor als je wat minder budget hebt is deze van Ikea ook een aanrader. Ik gebruik beide en wat mij betreft doet de Ikea pan niet onder voor de Creuset. Hij is wel wat minder stijlvol natuurlijk ;).

De Italiaanse kruiden die ik altijd gebruik zijn Vleeskruiden (per Carni) van Ariosto (zie afbeelding).Ā Helaas zijn deze slecht te verkrijgen in Nederland. Als je een vervanger zoekt, de ingrediĆ«nten zijn als volgt: Zeezout, rozemarijn, knoflook, salie, jeneverbes, laurier, oregano, tijm, marjolein, basilicum.

En dan is het tijd om te koken!

Vegetarische Tomatensaus

  • Aantal personen: 4-6
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediƫnten

  • (Veel) tomaten, het liefst rijp over bijna overrijp. Gebruik minimaal 12 middelgrote tomaten.
  • 2 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Peper
  • Balsamico (of andere)
  • Italiaanse Vleeskruiden

Bereiding

  1. Snij de uien door de helft en dan in ringen.
  2. Pel de knoflook en plet deze met de platte kant van een groot mes. 3. Schenk een scheut olijfolie in een Braadpan.
  3. Fruit de ui en knoflook een kleine 5 minuten op gemiddeld tot laag vuur tot de ui glazig is. Voeg ondertussen twee theelepels Italiaanse kruiden toe (meer/minder naar smaak afhankelijk van welke kruidenmix), een theelepel balsamico en een snufje peper.
  4. Je hebt nu de basis klaar. Snijd de tomaten doormidden en haal de kern er uit. Hak de tomaten dan in partjes en doe deze in de pan.
  5. Zet de pan op laag vuur en laat dit minimaal een half uur rustig doorkoken, gebruik eventueel een zogenaamde ‘sudderplaatje’.
  6. Hoe langer het doorkookt hoe ‘sauziger’ de tomaten worden dus als je de tijd hebt, laat het dan 2 uur op staan. Als je minder tijd hebt kun je na een half uur met een spatel de tomaten fijndrukken zodat het meer een saus wordt. Proef en voeg naar smaak zout/peper/kruiden/balsamico toe.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *