Vegetarische recepten met een Italiaanse inslag.

Koffie

Koffie
Bialetti Moka Express potje

Koffie! Tijdens onze 6 maanden reis door europa per camper was dat een luxe die ik mezelf graag gunde. Zelfs de melkopschuimer ging mee zodat we  midden in de natuur in Marokko, ver van de bewoonde wereld ‘s, ochtends een fijn kopje koffie konden zetten. Omdat we natuurlijk geen groot espresso apparaat mee konden nemen bleef het bij een Bialetti Moka Express (zie foto), oftewel een Italiaans Espresso potje.

Italië

Mijn liefde voor koffie is begonnen toen ik op mijn 18e in Italië werkte. Vlakbij het Gardameer bij een kleine boten verhuur. Ik was de enige werknemer en samen met de eigenaar Marco heb ik daar een hele goede zomer gehad! ‘s Ochtends zette Marco als echte Italiaan zijn Espresso potje op het vuur, eerst goed vol geschept met koffie zodat wat eruit kwam meer leek op sterke ristretto dan op gewone koffie. 2 kleine kopjes erbij met een grote schep suiker en de dag kon beginnen. Je begrijpt mijn verwarring toen ik terug in Nederland ook koffie begon te drinken, wat is dit voor waterige substantie?

Het zelf maken van koffie begon met een afgedankt espresso apparaat met gemalen koffie van de lokale koffiebrander. Helaas was de koffie eigenlijk te grof en het apparaat aan zijn einde, maar de koffie was drinkbaar en mijn interesse gewekt. Omdat het allemaal wel veel werk was ben ik hierna overgestapt naar een goedkope volautomaat. Pas na terugkomst van onze lange reis kreeg ik de smaak weer te pakken.

Gaggia Classic espresso apparaat

Dus, met een bonenmaler en een Gaggia Classic begon mijn avontuur. In mijn hoofd zat al 10 jaar lang het ideaalbeeld van de Italiaanse espresso die langzaam en stroperig met een dikke crèma laag bereid wordt. Allereerst was daar de maalgraad. Voor espresso is een zeer fijne maalgraad nodig omdat de doorlooptijd zo kort is, de koffie moet dus genoeg weerstand geven zodat het water er langzaam doorheen geperst kan worden. Gelukkig was onze bonenmaler hier op voorbereid. Even openmaken, maalstenen eruit, ringetjes erin zodat de maalstenen dichter op elkaar zitten en weer in elkaar zetten. Maar hoe ga je vanaf hier verder?

Hoe zet ik een goede Espresso?

Er zijn veel ‘guides’ te vinden op internet, ik heb de volgende gebruikt:
https://www.home-barista.com/tips/espresso-101-how-to-adjust-dose-and-grind-setting-by-taste-t16968.html

Het komt uit op de volgende stappen:

  1. Zorg dat je vers gebrande bonen haalt bij de lokale koffie brander. Is er niet een in de buurt, dan kun je ook bonen uit de supermarkt gebruiken. Kijk eens rond of je de volgende keer bonen kan halen die wel vers gebrand zijn!
  2. Pak een keukenweegschaal, het liefst op 0,1 gram nauwkeurig. Op 1 gram nauwkeurig kan echter ook om te beginnen, dan kun je later upgraden naar een meer precieze.
  3. Maal bonen tot je 12 gram koffie hebt
  4. Weeg nu je het lege koffie kopje
  5. Zet nu koffie van de 12 gram gemalen bonen en houd met een stopwatch (tip, alle telefoons hebben een stopwatch) de tijd bij. Stop de koffie na 25 tot 30 seconden.
  6. Weeg de hoeveelheid koffie die je gezet hebt. Je wil tussen de 30 en 40 gram koffie in je kopje hebben.
  7. Heb je te weinig koffie? Zet de maalgraad dan op een meer grove stand. Heb je te veel koffie? Kijk dan of je bonenmaler nog fijner kan. Is dat niet het geval? Dan zul je waarschijnlijk een andere maler aan moeten schaffen.
  8. Herhaal dit proces tot je de juiste hoeveelheid hebt. Je bonenmaler staat dan goed afgesteld. Let op, per boon kan de maalgraad weer enigszins anders zijn, gebruik de eerste 2 of 3 kopjes koffie met nieuwe bonen weer om je bonenmaler af te stellen
  9. Gefeliciteerd, je kan nu lekkere espresso zetten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *