Vegetarische recepten met een Italiaanse inslag.

Vegetarische Lasagne met Aubergine 🍆

Vegetarische Lasagne met Aubergine 🍆

Aubergine, mijn oude vijand. Het gevecht met aubergine ben ik al vaak aangegaan, meestal met helaas een teleurstellend resultaat. In plaats van een lekker en romig resultaat was de aubergine vaak of nog net niet gaar en dus heel taai, of over gaar en meer een soort smakeloze moes geworden. Echt lekker had ik hem nog nooit gegeten. Tot (hoe kan het ook anders) op vakantie in Italië, waar bij verschillende restaurants de aubergine tot in perfectie werd geserveerd. Wat maakte deze aubergine zo anders dan wat ik reeds geprobeerd had? 1 ding, olijfolie. Teruggekomen in Nederland besloot ik het meteen te proberen met als gevolg, de lekkerste aubergine die ik ooit gemaakt heb! Eigenlijk kun je deze bereiding van aubergine voor veel recepten gebruiken, bijv. pasta gerechten. Hier gaan we hem echter gebruiken voor een vegetarische lasagne.

In dit recept behandel ik alleen de aubergine en de lasagne. Omdat ik gebruik maak van een basis tomatensaus en een basis bechamelsaus verwijs ik je naar de desbetreffende recepten. Voor de lasagne bladen gebruik ik altijd De Cec­co La­sag­ne all’uo­vo n° 112. Mocht je tijd over hebben dan is zelfgemaakte pasta natuurlijk het allerlekkerst, kijk daarvoor bij het basis pasta recept.

Update September 2018

Een lezer adviseerde om de aubergine in de oven klaar te maken, dan wordt het recept wat makkelijker. Ik heb dit een aantal maal geprobeerd en ben tot een goed resultaat gekomen. Belangrijk, gebruik voldoende olijfolie en zout! Voor de ovenbereiding sla stap 2 t/m 5 over en vervang door:

 1. Pak een braadslee of ijzeren bakplaat
 2. Leg de aubergine plakken erop
 3. Smeer de aubergine nu in met voldoende olijfolie. Het is genoeg als de olijfolie in de aubergine is getrokken, deze veranderd dan van kleur. Schenk daarna nog een scheut olijfolie over de bakplaat zodat ook de onderkant van de aubergine goed bakt
 4. Strooi 3 a 4 eetlepels grof zeezout over de aubergine
 5. Bak 20 minuten op 180 graden (boven onder warmte) in een voorverwarmde oven
 6. Ga verder met stap 6 hieronder

Vegetarische Lasagne met Aubergine

 • Aantal personen: 4-5
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

Ingrediënten

 • 1 grote aubergine (of 2 kleintjes)
 • Olijfolie
 • Grof zeezout (gewoon zout kan ook maar grof zeezout geeft een beter resultaat)
 • Tomatensaus (zie het basis tomatensaus recept)
 • Bechamelsaus zie het algemene bechamelsaus recept
 • Lasagnebladen
 • 150gr geraspte jong belegen kaas (of wat je nog in de koelkast hebt liggen)

Bereiding

 1. Was de aubergine en snijd het kroontje er vanaf. Snijd de aubergine nu in de lengte in lange plakken van 0,5 tot 1 cm dik.
 2. Zet een pan op middelhoog vuur en bedek de bodem van de pan met een laagje olijfolie. Strooi hier nu één a twee eetlepels grof zeezout in en wacht een paar minuten tot de pan en de olie heet zijn.
 3. Leg nu een eental plakken aubergine in de pan. Let op dat alle aubergine de onderkant van de pan raakt, ze mogen dus niet ‘gestapeld’ liggen. Schenk nu extra olijfolie op de bovenkant van de aubergine plakken en verdeel deze over de aubergine met een lepel of vork. Strooi nu nog een theelepel grof zeezout over de bovenkant van de aubergine.
 4. Draai de aubergine elke 5 minuten tot ze gaar zijn, om de gaarheid te controleren prik je met een vork in de aubergine, de vork moet er makkelijk doorheen gaan maar mag een kleine beetje weerstand hebben. Ook de kleur van aubergine zal van een witte kleur naar een licht doorschijnende groene kleur veranderen.
 5. Als de plakken gaar zijn haal je ze uit de pan en leg je ze op een bord. Herhaal dit hele proces tot alle plakken gaar zijn en op het bord liggen.
 6. Pak een grote ovenschaal. Verdeel de aubergine plakken in 2 gelijke porties. Verdeel de eerste portie nu over de bodem van de ovenschaal. Lepel de helft van de tomatensaus hier overheen. Bedek met de helft van de bechamelsaus. Bedek deze laag met lasagne bladen.
 7. Bedek de pasta met de rest van de aubergine plakken. Lepel hier de rest van de tomatensaus overheen maar houdt een klein beetje over. Bedek met de rest van de bechamelsaus en houdt hier ook nog een klein beetje van over. Bedek deze laag weer met lasagne bladen. Gebruik de restjes van de tomatensaus en bechamelsaus om een dun laagje op de lasagne bladen te maken en gebruik dan de geraspte kaas om het geheel weer te bedekken.
 8. Verwarm de oven voor op 180 graden, voor het beste resultaat gebruik boven en onderwarmte, nog geen hetelucht! Nadat de oven is opgewarmd zet je de lasagne in het midden van de oven. Zet een timer voor 30 minuten. Kijk na 30 minuten of de kaas goed gesmolten is en of de bovenkant mooi gekleurd is. Als dit zo is, top! Haal de lasagne uit de oven en eet smakelijk! Mocht dit nog niet zo zijn, zet de oven dan nog 5 minuten op hetelucht verwarming, als het goed is kleurt de bovenkant dan nog mooi goudbruin.

  Variaties:
 1. Gebruik Ricotta ipv Bechamelsaus
 2. Gebruik Munster Kaas in plaats van geraspte kaasGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *